O konferenciji

Regionalna konferencija o procjeni utjecaja na okoliš je događanje u organizaciji HUSZPO, do sada održano četiri puta u različitim gradovima Hrvatske. 

HUSZPO je nevladina organizacija osnovana 2004. godine od strane renomiranih pravnih i fizičkih osoba koje se profesionalno bave zaštitom prirode i okoliša u Hrvatskoj. Udruga trenutno okuplja 40 društava i individualnih članova, a ciljevi su joj unaprjeđivanje stručnih znanja i profesionalnog djelovanja u stručnim poslovima zaštite prirode i okoliša, usuglašavanje i zagovaranje strukovnih interesa, promicanje strukovne etike i suradnja sa sličnim domaćim i međunarodnim organizacijama i udrugama.

Prva regionalna konferencija o procjeni utjecaja na okoliš, održana je pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite okoliša i prirode Republike Hrvatske u rujnu 2013. godine u Zadru. Više o konferenciji možete pogledati na sljedećoj poveznici: Konferencija 2013., Zadar.

Druga regionalna konferencija o procjeni utjecaja na okoliš, održana je pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva zaštite okoliša i prirode te Fonda za zaštitu okoliša i prirode Republike Hrvatske u Novom Vinodolskom u rujnu 2015. godine. Više o konferenciji možete pogledati na sljedećoj poveznici: Konferencija 2015., Novi Vinodolski.

Treća regionalna konferencija o procjeni utjecaja na okoliš održana je u Vodicama u rujnu 2017. godine pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Hrvatske agencije za okoliš i prirodu te Hrvatske gospodarske komore. Partner konferencije bio je UNECE (United Nations Economic Commission for Europe). Više o konferenciji možete pogledati na sljedećoj poveznici: Konferencija 2017, Vodice.

Pri otvorenju Treće regionalne konferencije prikazan je kratki film o provedbi ideje konferencije kojeg možete pogledati ovdje.

Objava radova s Treće regionalne konferencije o PUO u časopisu Inženjerstvo okoliša ovdje

Četvrta regionalna konferencija o procjeni utjecaja na okoliš održana je u Vodicama od 18. do 21. rujna 2019. godine pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te Hrvatske gospodarske komore. Partner konferencije bio je UNECE (United Nations Economic Commission for Europe).

Više o konferenciji možete pogledati na slijedećoj poveznici: Konferencija 2019, Vodice. Kratki film o provedbi konferencije možete pogledati ovdje.

Sve su bile iznimno uspješne. Na svakoj je održano stotinjak stručnih izlaganja i nekoliko okruglih stolova na različite teme. Svaka konferencija je imala više od 300 sudionika – ovlaštenika, znanstvenika, predstavnika javnih tijela, predstavnika lokalne i regionalne uprave, nevladinih udruga, stručnjaka za odnose s javnošću, predstavnike medija te investitore iz Hrvatske, regije, ali i šire.

Ideja konferencije je sve ove godine ostala ista; želimo okupiti dionike postupaka u području zaštite prirode i okoliša te im omogućiti da kroz konstruktivan i demokratski dijalog međusobno podijele svoja znanja, iskustva i stavove.

Nažalost, u praksi još uvijek često dolazi do usporavanja, odnosno produljivanja postupaka zbog narušenog odnosa između dionika, što pak dovodi do nesigurnosti u pogledu realizacije investicija koje su preduvjet gospodarskog rasta. U svjetlu korištenja fondova Europske unije, takve nesigurnosti mogu predstavljati značajne prepreke, jer je provođenje postupaka iz područja zaštite okoliša i prirode preduvjet je za povlačenje sredstava iz fondova, bilo da se radi o strateškim procjenama utjecaja na okoliš operativnih programa, bilo da se radi o procjeni utjecaja na okoliš pojedinih zahvata. Upravo zato su glavni ciljevi konferencije ukloniti barijere u komunikaciji i povećati razumijevanje i povjerenje između zainteresiranih strana, uvijek poštujući stručna znanja i najbolju praksu.

S obzirom na interdisciplinarnost, odnosno širinu teme, rad Četvrte konferencije o procjeni utjecaja na okoliš bio je podijeljen u tri sekcije:

A:  Procjena utjecaja na okoliš (PUO): Relevantni podaci i metode, Učinkovitost procedura, Kontrola kvalitete dokumentacije, Prihvatljivost za ekološku mrežu, Mjere zaštite i ublažavanja, Ekološki incidenti, Espoo konvencija
B:  Strategija zaštite prirode i okoliša: Strateška procjena utjecaja na okoliš (SPUO), Protokol o strateškoj procjeni Espoo konvencije, Međusektorsko usuglašavanje, Povezanost PUO, SPUO i drugih EU Direktiva, Opseg sudskih sporova u PUO i SPUO, Prilagodba klimatskim promjenama, Planovi upravljanja, Planiranje uporabe zemljišta
C:  Održivi i uključivi razvoj: Usluge ekosustava, Natura 2000 i gospodarstvo, Sudjelovanje javnosti, Financiranje projekata

Kroz sva svoja izdanja, konferencija se prometnula u važan događaj, ne samo za Hrvatsku, već i za širu regiju. Konferencija se naime pokazala kao iznimna prilika za stvaranje poznanstava i dogovaranje suradnje stručnih tvrtki iz različitih zemalja, ali još i značajnije, kao platforma kroz koju hrvatski i inozemni stručnjaci te drugi dionici postupaka, kroz dijeljenje svojih iskustava, pomažu svojim kolegama iz zemalja regije na njihovom putu prema članstvu u Europskoj uniji.

Zahvaljujemo pokroviteljima, partnerskim organizacijama, članovima odbora, autorima, uvodničarima, panelistima okruglih stolova, moderatorima, sudionicima te svima ostalima na njihovom doprinosu realizaciji ove konferencije.

Također, posebno se zahvaljujemo svim sponzorima bez čije financijske potpore ova konferencija ne bi mogla biti organizirana.

Srdačan pozdrav,

HUSZPO